سوغات استان آذربایجان غربی بسیار متنوع است و شامل انواع خوراکیها از جمله تخمه آفتابگردان و کدو، عسل و شیرینیهای محلی و انواع صنایع دستی مانند فرش و آثار منبتکاری است.
استان آذربایجان غربی، از استانهای سردسیر و کوهستانی است که در شمال غربی کشور قرار دارد و مرکز آن شهر ارومیه است. این استان با کشورهای جمهوری آذربایجان، ترکیه و عراق مرز مشترک دارد و گذرگاه مرزی بازرگان، تنها مرز بینالمللی ایران و ترکیه و یکی از مهمترین نقاط گمرکی کشور در این استان قرار دارد.
استان آذربایجان غربی، سیزدهمین استان پهناور و هشتمین استان پرجمعیت کشور است و ترکهای آذربایجانی و کردها، بیشتر جمعیت استان را تشکیل میدهند. این استان، جاذبههای تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی بسیاری دارد و مقصدی مناسب برای گردشگری است. کلیسای طاووس شهرستان چالدران، به عنوان اولین کلیسای جامع جهان مسیحیت در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. از آنجایی که این کلیسا محل دفن تادئوس مقدس، یکی از حواریون حضرت عیسی (ع) است، هر ساله در ایام مصادف با واقعهی تاریخی قتل تادئوس و پیروانش، مراسم خاصی در این کلیسا برگزار میشود که مسیحیان از سراسر جهان در آن شرکت میکنند.
محوطهی باستانی تخت سلیمان شهرستان تکاب، بقایای یکی از بزرگترین شهرهای ایران باستان است و آثار تاریخی مربوط به تمدنها و حکومتهای مختلفی در آن قرار دارد؛ مادها، هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان. آتشکدهی آذرگشسب، آتشکدهی ویژهی ارتشیان و سومین آتشکدهی بزرگ ایران در زمان ساسانیان، در این محوطهی باستانی قرار دارد. تپههای باستانی شهرستان شاهیندژ که بیشتر آنها مربوط به هزارهی اول پیش از میلاد هستند. شبهجزیرهی صخرهای کاظمداشی دریاچهی ارومیه که بقایای قلعهای مربوط به دورهی ایلخانان در آن قرار دارد و آرامگاه شمس تبریزی در شهرستان خوی.
استان آذربایجان غربی، به غیر از دریاچهی ارومیه که به عنوان دومین دریاچهی بزرگ آب شور دنیا شناخته میشود و یکی از مهمترین زیستگاههای حیات وحش در ایران است، جاذبههای طبیعی ویژهای دارد. مانند غار آبی سهولان در شهرستان مهاباد که عمق آب در برخی نقاط آن از ۳۰ متر هم میگذرد و تالاب بینالمللی کانی برازان که پذیرای بیشترین جمعیت پرندگان مهاجر در ایران است.
نقل

حلوای هویج و گردو

این حلوا از قدیمیترین حلواهای محلی استان است که تهیهی آن برای مراسم شب یلدا، بسیار رواج دارد و علاوه بر پخت آن در منازل در کارگاههای حلواپزی نیز به صورت عمده تولید میشود. این نوع حلوا بدون استفاده از آرد و با هویج و گردو پخته شده و با شیرهی انگور شیرین میشود و طعمدهندهی آن، پودر هل و گلاب است.
باستخ (لوزانک)
پخت این شیرینی سنتی و ساده برای پذیرایی از مهمانان در ایام نوروز در مناطق مختلف استان مرسوم است. این شیرینی را با استفاده از نشاسته، شیرهی انگور، هل و گلاب میپزند و بعد از برش به قطعات دلخواه، با گردوی خردشده تزیین میکنند.
تنورشیرینیسی
نوعی نان محلی شیرین است که در تهیهی خمیر آن به جای آب از ماست استفاده میکنند و برای زرد شدن روی آن، زردهی تخممرغ میمالند.
عسل

شهرستان خوی با داشتن بیش از ۳۶۰ هزار کندو و تولید ۲۰ درصد از عسل کشور، قطب تولید این محصول است. استقرار کندوها در دل طبیعت غنی منطقه، یکی از دلایل مرغوبیت عسل خوی است.
تخمه

شهرستان خوی، بزرگترین تولیدکننده و صادرکنندهی تخمههای آفتابگردان و کدو در کشور است و ۷۰ درصد اراضی آبی این شهرستان، به کشت این محصولات اختصاص دارد. بازار تخمه و خشکبار خوی یکی از معروفترین بازارهای اقتصادی ایران است و به عنوان بزرگترین بازار این محصولات در خاورمیانه، شناخته میشود. مشاغل مرتبط با تولید و فروش تخمههای آجیلی، منبع درآمد تعداد زیادی از اهالی شهرستان خوی است. در این شهرستان، انواع تخمه آفتابگردان مانند شمشیری و دورسفید و انواع تخمه کدو مانند قلمی و گوشتی تولید میشود.
فرش دستباف
همجواری با استان آذربایجان شرقی که از مهمترین مراکز تولید فرش دستباف ایران است، باعث شده تا بافت قالی در مناطق مختلف استان رواج داشته باشد. در میان بافتههای استان، فرش ریزماهی خوی به دلیل ظرافت بافت و قالی افشار تکاب که به فرش آهنین مشهور است، به دلیل استحکام و دوام، شهرت جهانی دارند و از جایگاه ویژهای در صادرات فرش دستباف ایران برخوردار هستند.
ظرافت و دوام در این فرشها، مربوط به روش بافت آنها است که به گره ترکی معروف است. ظرافت از مزایای بافت با قلاب است و دوام، نتیجهی استفاده از گرههای متقارن.
- ۹۶/۰۱/۳۰