استان بوشهر به دلیل قرار گرفتن در کرانه خلیج فارس، از نظر تنوع آبزیان بینظیر است؛ اما از میان سوغات و صنایع دستی این استان میتوان به موارد دیگری چون خرما و فرآوردههای آن، گلیم و گبه، انواع حلوای محلی و صنایع دستی دریایی اشاره کرد.
استان بوشهر هفدهمین استان بزرگ کشور به لحاظ مساحت است و مرکز آن بندر بوشهر است. بوشهر جزو مناطق کهن سرزمین ایران است و سابقهی سکونتگاههای تاریخی آن به تمدن بینالنهرین و حکومت ایلامیان بر میگردد. استان بوشهر از استانهای بسیار گرم کشور است که دمای آن در ماههای گرم سال از مرز ۵۰ درجه هم میگذرد و میانگین دمای سالانهی آن در حدود ۲۶ درجه است. این استان به دلیل وجود ذخایر بزرگ نفت و گاز (پارس جنوبی و شمالی) و نیروگاه هستهای، به پایتخت انرژی ایران مشهور است. استان بوشهر به واسطهی قرار گرفتن در ساحل خلیج فارس، موقعیت مطلوبی برای صنعت صیادی و جایگاه ویژهای در امر صادرات و واردات دارد. همین امتیازات صنعتی و اقتصادی سبب شده است تا علاوه بر مهاجرت جمعیت روستایی استان به شهرها، نیروی انسانی از استانهای مجاور نیز به شهرهای استان بوشهر مهاجرت کنند. در سالهای اخیر، میزان رشد جمعیت در شهرهای استان بوشهر، تحت تاثیر همین عوامل جزو بالاترین رتبههای کشوری بوده است.
استان بوشهر در زمینهی کشاورزی و دامداری هم از استانهای صاحب امتیاز است. این استان علاوه بر اینکه از مراکز کشت انبوه خرما در کشور است، مهمترین مرکز کشت گوجهفرنگی خارج از فصل به شمار میرود و در زمینهی پرورش شتر، جایگاه ویژهای دارد.
روستاییان استان بوشهر که شغل بیشتر آنها کشاورزی است در زمینهی صنایع دستی هم فعالیت گستردهای دارند. به نحوی که صنایع دستی نقش مهمی در معیشت خانوارهای روستایی دارد. محصولات تولید شده توسط این روستاییان، جزو سوغاتیهای مشهور استان بوشهر است.
وجود نخلستانهای فراوان در استان و همجواری استان با خلیج فارس، باعث شده تا بیشتر سوغاتیهای استان بوشهر، به خرما و دریا مربوط باشد. در ادامه شما را با سوغاتیهای استان بوشهر آشنا میکنیم.
رهآوردهای خوراکی
خرما
تولید خرما و فرآوردههای آن از مشاغل اصلی مردم بوشهر است و سابقهی کشت خرما در این استان به دوره هخامنشیان بر میگردد. مرغوبترین نوع خرما که در استان بوشهر کشت میشود، «کبکاب» نام دارد و جزو انواع خرمای صادراتی ایران است. در میان فرآوردههایی که از خرما تولید میشوند، استان بوشهر به داشتن شیرهی مرغوب خرما شهرت دارد.
پنیر نخل
مغز سفیدرنگ تاج درخت خرما است که در اصطلاح محلی به آن «غاپ» میگویند. پنیر نخل طعمی شیرین دارد و بسیار مقوی است. این مغز در واقع مادهی اولیهی تشکیل تنهی نخل است قبل از اینکه حالت چوبی پیدا کند. نخلداران، آن دسته از نخلهایی را که زمان ثمردهی آنها تمام شده است، انتخاب کرده، قسمت فوقانی تنهی آنها را قطع میکنند و بخش میانی آن یعنی پنیر نخل را بیرون میآورند.
خارک پخته
در اصطلاح محلی به خرمای نارس، خارک میگویند. خارک را پس از چیدن به همراه شکر با روش مخصوصی میپزند و پس از پختن روی حصیر پهن میکنند تا خشک شود. خارک پخته پس از خشک شدن، خوشخوراک است و به عنوان شیرینی محلی مصرف میشود.
حلوای راشی
نوعی حلوای محلی است که مواد اصلی تشکیلدهندهی آن شیرهی خرما و عصارهی کنجد است. پس از اینکه شیرهی خرما را به قدری حرارت دادند که تغییر رنگ داد و سفید شد، عصارهی کنجد بوداده را به آن اضافه میکنند سپس مخلوط شیره و عصاره را روی حرارت کم در مدت زمان زیادی هم میزنند تا حلوا آماده شود.
حلوا سنگک
پختن این نوع حلوا در بسیاری از مناطق استان رواج دارد. در این نوع حلوا، شیرهی خرمایی را که با حرارت دادن سفید کردهاند، با ضخامت کم در ظروفی شبیه به سینی میریزند و قبل از اینکه سرد شود، کنجد بودادهی فراوانی بر آن میپاشند. حلوا پس از سرد شدن، سفت شده و آمادهی مصرف میشود.
حلوا پسکی
نوعی حلوای محلی است که در برخی از مناطق استان مانند برازجان، مرسوم است. برای پختن این حلوا ابتدا خرمای کاملا رسیده را همراه با آرد در روغن کم سرخ میکنند و سپس با اضافه کردن مقداری ماست، ورز میدهند تا حلوا آماده شود.
مسقطی
نوعی شیرینی است که سوغات شهرهای جنوبی ایران است. مسقطی برای اولین بار در حدود دو قرن پیش، از بندر مسقط کشور عمان به سواحل خلیج فارس آمده است. مواد تشکیلدهندهی مسقطی، نشاسته، روغن، شکر، زعفران، هل و گلاب است و برای تزیین آن از مغز پسته یا بادام استفاده میشود.
ماهی و میگو
- ۹۶/۰۱/۳۱