راهنمای مسافرت

نکات مهم سفر ، راهنمای مسافرت ، مراکز خرید ایران ، سوغات و صنایع دستی شهر های ایران

راهنمای مسافرت

نکات مهم سفر ، راهنمای مسافرت ، مراکز خرید ایران ، سوغات و صنایع دستی شهر های ایران

سوغات شهر های ایران، صنایع دستی شهرهای ایران، مراکز خرید شهر های ایران، نکات مسافرت

۹ مطلب در فروردين ۱۳۹۶ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

سوغات تهران چیست؟

سوغات تهران، برای اکثر مردم ناشناخته است و تصورشان این است که تهران کالا یا محصول خاصی مختص به خود ندارد و شهری صنعتی است که بیشتر کالاهایی که در آن به چشم میخورد محصلات کارخانه های آن می باشد. اما این تصوری اشتباه است. از نظر صنایع دستی تنوع زیادی را می توان دید که هر کدام را می توان به عنوان سوغات شهر تهران تهیه کرد. سفر به تهران با شلوغی های بسیار فرصتی برای یافتن سوغات و هدیه برای اقوام و خویشان نمی گذارد پس شما عزیزان را با سوغاتی های استان تهران آشنا می کنم، چنانچه سفری به پایتخت ایران داشتید براحتی سوغاتی های خوراکی تهران را فراهم کنید. انگور و کشمش، سبزی کوهی، دوغ دماوند و سوهان را می توان در تهران و شهر های اطراف آن یافت. در ادامه برای شما توضیحاتی را آورده ام. 

انگور و کشمش تهران 

انگور و کشمش مرغوبی را می توان در شهر تهران یافت البته اگر تولید شهریار باشد. شهریار یکی از شهرستان های خوش و آب و هوا استان تهران است که بستری خوبی برای پرورش میوه های مختلف و محصولات کشاورزی مانند انواع میوه، چغندر، غلات فراهم کرده، که در این بین انگور و کشمش سرآمد است. شما می توانید به راحتی کشمش و انگور شهریار را بعنوان سوغات تهران بخرید و یا در کنار سفر به پایتخت سری به شهریار بزیند و این محصولات را از آنجا تهیه کنید.

سوهان تهران

بیشتر کسانی که به تهران سفر میکنند برای زیارت شاه عبدالعظیم به شهر ری می روند، شهر ری در قسمت جنوب استان تهران قرار دارد و سوهان آن معروف می باشد. شما میتوانید سوهان شهر ری را بعنوان سوغاتی تهران برای اقوام خود ببرید. سوهان سوغاتی است که هر سلیقه ای آن را می پسندد.

سبزی کوهی تهران

سبزی های محلی و کوهی بسیاری در حومه ی تهران می توان یافت مخصوصا در شهری همچون فیروز کوه، در فصل بهار اگر به دامنه ی کوه های این شهر بروید می توانید انواع مختلفی از سبزی کوهی، قارچ و دارو گیاهی را بیابید. البته فراموش نکنید بهار فصل روییدن این سبزی های زیبا و خوش طعم است. در دیگر فصل های سال سبزی خشک شده را می توانید تهیه کنید. هر کدام از این سبزی ها، کاربرد و فواید مختص به خود را دارند. اگر به تهران سفری داشتید از فیروزکوه و سبزی های آن فراموش نکنید. یک نکته‌ی مهم این است که تا حد امکان نباید روی زمین‌های مرطوب و رویشگاه‌های با پوشش نورس پا گذاشت. علت این است که با لگدکوب کردن این گونه زمین‌ها، خلل و فرج خاک پر می‌شود و بستر مناسب رویش، سخت آسیب می‌بیند. 

دوغآبعلی تهران 

دوغ آبعلی را شاید خیلی ها شنیده باشند. آبعلی شهری از توابع دماوند است که در استان تهران قرار دارد. یکی از سوغاتی هایی که میتوان از تهران تهیه کرد دوغ آبعلی است که بسیار طعم فوق العاده ای دارد و نوشیدنش به آدم انرژی میدهد. بهترین روش برای ماندگاری مطلوب دوغ نگهداری آن در دمای یخچال است. کارخانه ی تولید دوغ در این شهر قرار دارد و برای درست کردن آن، از آب چشمه هایی که در این منطقه قرار دارد استفاده میکنند. اگر بدنبال مرکز این دوغ های خوشمزه هستید به جاده هراز و شهر آبعلی سفری داشته باشید و از دوغش غافل نشوید.

  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

استان کهگیلویه و بویراحمد در منطقه‌ای کوهستانی قرار گرفته است. سوغات این استان نیز تحت تاثیر همین وضعیت جغرافیایی، شامل انواع محصولات کشاورزی است.

استان کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران قرار دارد و از استان‌های  کوچک و کم‌جمعیت کشور است. مناطق مرتفع و کوهستانی، بیشتر مساحت این استان را تشکیل می‌دهند و بلندترین قله‌های رشته‌کوه دنا، طولانی‌ترین چین‌خوردگی رشته‌کوه بزرگ زاگرس، در این استان قرار دارند. مرکز این استان شهر یاسوج است که با توجه به موقعیت جغرافیایی و ویژگی‌های اقلیمی‌اش، به پایتخت طبیعت ایران مشهور است.

بزرگ‌ترین پارک جنگلی جنوب کشور در شمال شهر یاسوج قرار دارد. این استان یکی از مقاصد مهم گردشگری فصل تابستان در کشور است و علاوه بر داشتن جاذبه‌های طبیعی فراوان، جاذبه‌های تاریخی و مذهبی ویژه‌ای را در خود جای داده است.

آبشار کمردوغ شهرستان کهگیلویه که برای رسیدن به آن باید از جاده‌های کوهستانی و پرپیچ‌و‌خم واقع در جنگل‌های بلوط، گذر کرد، دریاچه‌ی کوه‌گل در مجاورت شهر گردشگری سی‌سخت که در ارتفاعات قرار گرفته است و رسیدن به آن به مقداری کوه‌پیمایی نیاز دارد، روستاهای گردشگری مارین و نیمدور شهرستان گچساران، امامزاده بی‌بی حکیمه‌ی گچساران که محل دفن حکیمه خاتون خواهر امام رضا (ع) است و موقعیت جغرافیایی ویژه‌ای دارد، شهر تاریخی بلاد شاپور (هفت گنبد) در نزدیکی شهر دهدشت که بنای اولیه‌ی آن مربوط به دوران ساسانی است و از شهرهای مهم مذهبی و تجاری در زمان صفویه بوده است و نقوش برجسته و سنگ‌نوشته‌های تنگه‌ی باستانی سولک در شهرستان بهمئی که مربوط به حکومت الیمایی از حکومت‌های محلی دوره‌ی اشکانی است.

سوغات خوراکی

گردو

این استان یکی از استان‌های برتر در زمینه‌ی تولید گردو در کشور است و بیش از ۷ هزار هکتار باغ بارور گردو دارد. شرایط جغرافیایی باعث شده تا گردوی این استان به عنوان یکی از مرغوب‌ترین گردوهای کشور شناخته شود و مشتریان زیادی در بازار گردوی کشور داشته باشد. بیشترین تولید گردوی استان، مربوط به شهرستان‌های بویراحمد، دنا و چرام است. برداشت گردو در استان از نیمه‌ی اول شهریور شروع می‌شود و تا اوایل نیمه‌ی دوم مهر، ادامه دارد.

عسل

این استان با تولید ۱۰۰۰ تن عسل در سال، یکی از قطب‌های تولید این محصول در کشور است. عسل تولیدشده در استان، از کیفیت بالایی برخوردار است و جایگاه ویژه‌ای در صادرات عسل به کشورهای حاشیه‌ی خلیج فارس دارد. عمده دلیل مرغوبیت این عسل، تغذیه‌ی طبیعی زنبورها در بیشتر ایام سال به دلیل بهره‌مندی استان از پوشش گیاهی غنی در مراتع کوهستانی و جنگل‌های طبیعی است. کندوداران استان از اواخر خرداد، برداشت عسل از کندوها را شروع می‌کنند و این فعالیت تا پایان مرداد ادامه دارد.

انگور

هر سال از باغ‌های این استان، بیش از ۳۶ هزار تن انگور برداشت می‌شود و حجم عمده‌ای از این محصول به صورت تازه به بازارهای مصرف در سایر استان‌های کشور، ارسال می‌شود. کشت انگور در استان، هم به صورت کشت آبی و هم به صورت دیم‌کاری انجام می‌شود. شهرستان‌های دنا، باشت و چرام، تولیدکنندگان اصلی انگور در استان هستند و برداشت انگور از اواسط مرداد در استان آغاز می‌شود. مهم‌ترین انواع انگور استان عبارت‌اند از یاقوتی، عسگری، سیاه، ریش‌بابا، رجبی و رطبی.

ماهی قزل‌آلا

وجود منابع آبی بسیار در استان، شرایط مناسبی را برای پرورش آبزیان مهیا کرده است. ماهی قزل‌آلا یکی از آبزیان سردآبی است که بیشتر حجم تولید استان در این حوزه را به خود اختصاص داده است. این استان با تامین ۱۰ درصد از نیاز بازار داخلی، رتبه‌ی چهارم کشور را در زمینه‌ی تولید، پرورش و تکثیر ماهی قزل‌آلا دارد. ماهی قزل‌آلای منطقه‌ی گردشگری موگرمون، در شهرستان لنده، از نظر کیفیت در سراسر کشور شهرت دارد.

صنایع دستی

انواع گلیم

مهم‌ترین محصول استان در حوزه‌ی صنایع دستی، انواع گلیم است که بافت آن در بین زنان عشایر و روستایی بیشتر مناطق استان رواج دارد. از مشهورترین انواع گلیم استان، گچمه است که توسط عشایر قشقایی ساکن استان بافته می‌شود. گچمه نوعی گلیم گل‌برجسته است که علاوه بر زیرانداز به عنوان رویه‌ی پشتی نیز کاربرد دارد. در بافت گچمه، حاشیه و نقوش، به روش قالی‌بافی بافته می‌شوند و زمینه مانند گلیم بافته می‌شود. یکی دیگر از گلیم‌های مشهور استان، گلیم مشته است که فقط توسط زنان روستای درغک بخش دیشموک در شهرستان کهگیلویه بافته می‌شود. گلیم مشته، گلیمی یک‌رو و ضخیم است که روش بافت منحصربه‌فردی دارد.

  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

سوغات بوشهر چیست؟

استان بوشهر به دلیل قرار گرفتن در کرانه خلیج فارس، از نظر تنوع آبزیان بی‌نظیر است؛ اما از میان سوغات و صنایع دستی این استان می‌توان به موارد دیگری چون خرما و فرآورده‌های آن، گلیم و گبه، انواع حلوای محلی و صنایع دستی دریایی اشاره کرد.

استان بوشهر هفدهمین استان بزرگ کشور به لحاظ مساحت است و مرکز آن بندر بوشهر است. بوشهر جزو مناطق کهن سرزمین ایران است و سابقه‌ی سکونت‌گاه‌های تاریخی آن به تمدن بین‌النهرین و حکومت ایلامیان بر می‌گردد. استان بوشهر از استان‌های بسیار گرم کشور است که دمای آن در ماه‌های گرم سال از مرز ۵۰ درجه هم می‌گذرد و میانگین دمای سالانه‌ی آن در حدود ۲۶ درجه است. این استان به دلیل وجود ذخایر بزرگ نفت و گاز (پارس جنوبی و شمالی) و نیروگاه هسته‌ای، به پایتخت انرژی ایران مشهور است. استان بوشهر به واسطه‌ی قرار گرفتن در ساحل خلیج فارس، موقعیت مطلوبی برای صنعت صیادی و جایگاه ویژه‌ای در امر صادرات و واردات دارد. همین امتیازات صنعتی و اقتصادی سبب شده است تا علاوه بر مهاجرت جمعیت روستایی استان به شهرها، نیروی انسانی از استان‌های مجاور نیز به شهرهای استان بوشهر مهاجرت کنند. در سال‌های اخیر، میزان رشد جمعیت در شهرهای استان بوشهر، تحت تاثیر همین عوامل جزو بالاترین رتبه‌های کشوری بوده است.

استان بوشهر در زمینه‌ی کشاورزی و دامداری هم از استان‌های صاحب امتیاز است. این استان علاوه بر اینکه از مراکز کشت انبوه خرما در کشور است، مهمترین مرکز کشت گوجه‌فرنگی خارج از فصل به شمار می‌رود و در زمینه‌ی پرورش شتر، جایگاه ویژه‌ای دارد.

روستاییان استان بوشهر که شغل بیشتر آنها کشاورزی است در زمینه‌ی صنایع دستی هم فعالیت گسترده‌ای دارند. به نحوی که صنایع دستی  نقش مهمی در معیشت خانوارهای روستایی دارد. محصولات تولید شده توسط این روستاییان، جزو سوغاتی‌های مشهور استان بوشهر است.

وجود نخلستان‌های فراوان در استان و هم‌جواری استان با خلیج فارس، باعث شده تا بیشتر سوغاتیهای استان بوشهر، به خرما و دریا مربوط باشد. در ادامه شما را با سوغاتی‌های استان بوشهر آشنا می‌کنیم.

ره‌آوردهای خوراکی

خرما

تولید خرما و فرآورده‌های آن از مشاغل اصلی مردم بوشهر است و سابقه‌ی کشت خرما در این استان به دوره هخامنشیان  بر می‌گردد. مرغوب‌ترین نوع خرما که در استان بوشهر کشت می‌شود، «کبکاب» نام دارد و جزو انواع خرمای صادراتی ایران است. در میان فرآورده‌هایی که از خرما تولید می‌شوند، استان بوشهر به داشتن شیره‌ی مرغوب خرما شهرت دارد.

پنیر نخل

مغز سفیدرنگ تاج درخت خرما است که در اصطلاح محلی به آن «غاپ» می‌گویند. پنیر نخل طعمی شیرین دارد و بسیار مقوی است. این مغز در واقع ماده‌ی اولیه‌ی تشکیل تنه‌ی نخل است قبل از اینکه حالت چوبی پیدا کند. نخل‌داران، آن دسته از نخل‌هایی را که زمان ثمردهی‌ آنها تمام شده است، انتخاب کرده، قسمت فوقانی تنه‌ی آنها را قطع می‌کنند و بخش میانی آن یعنی پنیر نخل را بیرون می‌آورند.

خارک پخته

در اصطلاح محلی به خرمای نارس، خارک می‌گویند. خارک را پس از چیدن به همراه شکر با روش مخصوصی می‌پزند و پس از پختن روی حصیر پهن می‌کنند تا خشک شود. خارک پخته پس از خشک شدن، خوش‌خوراک است و به عنوان شیرینی محلی مصرف می‌شود.

حلوای راشی

نوعی حلوای محلی است که مواد اصلی تشکیل‌دهنده‌ی آن شیره‌ی خرما و عصاره‌ی کنجد است. پس از اینکه شیره‌ی خرما را به قدری حرارت دادند که تغییر رنگ داد و سفید شد، عصاره‌ی کنجد بوداده را به آن اضافه می‌کنند سپس مخلوط شیره و عصاره را روی حرارت کم در مدت زمان زیادی هم می‌زنند تا حلوا آماده شود.

حلوا سنگک

پختن این نوع حلوا در بسیاری از مناطق استان رواج دارد. در این نوع حلوا، شیره‌ی خرمایی را که با حرارت دادن سفید کرده‌اند، با ضخامت کم در ظروفی شبیه به سینی می‌ریزند و قبل از اینکه سرد شود، کنجد بوداده‌ی فراوانی بر آن می‌پاشند. حلوا پس از سرد شدن، سفت شده و آماده‌ی مصرف می‌شود.

حلوا پسکی

نوعی حلوای محلی است که در برخی از مناطق استان مانند برازجان، مرسوم است. برای پختن این حلوا ابتدا خرمای کاملا رسیده را همراه با آرد در روغن کم سرخ می‌کنند و سپس با اضافه کردن مقداری ماست، ورز می‌دهند تا حلوا آماده شود.

مسقطی

نوعی شیرینی است که سوغات شهرهای جنوبی ایران است. مسقطی برای اولین بار در حدود دو قرن پیش، از بندر مسقط کشور عمان به سواحل خلیج فارس آمده است. مواد تشکیل‌دهنده‌ی مسقطی، نشاسته، روغن، شکر، زعفران، هل و گلاب است و برای تزیین آن از مغز پسته یا بادام استفاده می‌شود.

ماهی و میگو

آبزیان خوراکی خلیج فارس در میان علاقمندان به غذاهای دریایی، طرفداران زیادی دارد؛ ماهی‌هایی مانند شیر، شوریده، هامور، کفال قرمز، راشکو و میگوی خلیج فارس. استان بوشهر از جهت حجم صید و تنوع صید، صاحب امتیاز است. به عنوان نمونه، ۴۰ درصد از میگوی کشور در استان بوشهر صید می‌شود. در سفر به استان بوشهر، مسافران می‌توانند علاوه بر مراجعه به مراکز عرضه‌ی این آبزیان، از صیادانی که در اسکله‌ها اقدام به فروش می‌کنند این آبزیان را به صورت تازه خریداری کنند.
  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

سوغات ایلام چیست؟

سوغات ایلام برخلاف دیگر شهرهای ایران با وجود تنوع زیاد، شناخته شده نیست. ما میخواهیم به شما سوغاتی های محلی ایلام را معرفی کنیم تا در کنار لذت بردن از سفر خود، خرید راحتی داشته باشید. صنایع دستی ایلام هر سلیقه ای را مجذوب خود می کند و مسافران به خرید آن ها تشویق می شوند. اما خیلی از مسافران، علاقمند هستند علاوه بر هنرهای دستی، سوغات خوراکی ایلام را همراه خود ببرند. خوشبختانه از این جهت در ایلام خوراکی های محلی بسیاری میتوان یافت که گذشتن از کنار آن ها کار آسانی نیست. همچنین آب وهوای مناسب آن سبب شده که محصولات باکیفیتی چون عسل و روغن حیوانی با کیفیت بالا در دسترس باشد. سوغاتی هایی که به شما در این قسمت معرفی میکنیم شیرینی های محلی چون بژی برساق، کله کنجی، نان های محلی ایلام ، بنه و سقز هستند. 

دیگر سوغاتی های معروف ایلام عبارتند از:

  • روغن حیوانی (رون دان)
  • عسل کوهی سوگه و شلم
  • کشک، کنجدو گردو
  • شیرینی کاک

شیرینی بژی برساق ایلام

بژی برساق ایلام یکی از مهمترین شیرینی های قدیمی این منطقه است که از قدیم الایام زنان هنرمند ایلامی برای عروسی ها، اعیاد و بعنوان آذوقه ای برای سفر آن را درست میکردند. امروزه این شیرینی خوشمزه درکارگاه های شیرینی درست می شود و بسیار خوشمزه است. مواد تهیه خمیر شیرینی آرد، روغن حیوانی محلی، تخم مرغ، شکر، رازیانه، زرد چوبه و زیره می باشد. این خمیر را به شکل دلخواه در می آوردند، در روغن سرخ می کنند و بعد از آن آماده خوردن می شود. برای تهیه بژی برساق ایلام به شیرینی پزی ها و بازارچه سنتی آن مراجعه کنید و بعنوان سوغات شهر ایلام برای نزدیکان خود تهیه کنید تا همه با سوغات معروف و سنتی ایلام آشنا شوند. درضمن، بژی به معنای «زندگی کن» است و تداعی کننده این موضوع است که با خوردن این شیرینی از زندگی لذت ببر.

شیرینی کله کنجی ایلام

کله کنجی نوعی حلوا شیرین و خوشمزه است و جز شیرینی های مخصوص شهر ایلام می باشد. مردم ایلام این شیرینی را بیشتر در شب یلدا استفاده میکنند. مواد اصلی تهیه آن، کنجد و خرماست که بسیار پر انرژی و مقوی است. 

حلوای بگل ایلام

یکی دیگر از شیرینی های سنتی ایلام که نوعی حلوا محسوب می شود، حلوای بگل است. همانند کله کنجی، خرما و کنجد مواد اصلی تهیه آن هستند با این تفاوت که در این نوع حلوا، نوعی کشک بنام بگل استفاده میشود.حلوای بگل بسیار خوش طعم و مقوی است. حلوای بگل و کله کنجی برای هوای سرد بسیار مناسب هستند و مصرف آن ها سبب گرم شدن بدن می شود.

بنه ایلام

بنه نام دیگر پسته وحشی است که درخت آن معمولا در کوه ها می روید. بنه شبیه به پسته است ولی مغز آن خیلی کوچکتر می باشد. این درخت شیره ای دارد که به آن شیره ی سقز می گویند. سقز نوعی صمغ سبز رنگ، چسبنده و غلیظ است. از سقز برای تهیه آدامس، داروسازی، پلاستیک سازی، عطر و … استفاده می کنند. بنه یا صمغ آن را می توانید بعنوان سوغاتی از سفر به ایلام همراهتان ببرید. از جمله دیگر خواص بنه:

  • مسکن درد
  • درمان زخم ها
  • تقویت کننده اعصاب
  • تقویت کننده معده
  • درمان بیماری های گوارشی

نان محلی ایلام

روش پخت نان های محلی ایلام، همچنان بصورت سنتی انجام می شوند و در تهیه آن هیچ ماده مضر و روش غیر طبیعی استفاده نمی شود. معمولا برای پخت آن ها از وسیله ای گرد و فلزی به نام ساچ استفاده می کنند که بر روی آتش گذاشته می شود و خمیر آماده شده بر روی آن پهن می شود. در زیر با تعدادی از نان های سنتی آشنا می شوید.

نان ساجی ایلام :

نان نازکی است که خمیر آن از مخلوط آرد، آب و خمیر مایه تهیه می شود و بر روی ساچ درست می شود.

نان پپگ ایلام:

برای تهیه این نوع نان آرد، پیاز و آب مخلوط می شوند و خمیر در اندازه های بزرگ زیر خاکستر گذاشته می شود.

نان فتیر ایلام:

نوعی نان بدون خمیر مایه است و برای تهیه آن آرد، آب و نمک مخلوط می شوند و بر روی ساچ پهن می شود.

دیگر نان های محلی ایلام نان کزگه، نان شل کین، نان تنوری و نان پنجه کش هستند.

  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

سوغات اردبیل چیست؟

استان اردبیل سوغاتی‌های فراوانی دارد و معروف‌ترین آنها عبارتند از: سرشیر، عسل، کره، حلوای سیاه، آبنبات، شیرینی‌های محلی و تخمه آفتابگردان.صنایع دستی در استان اردبیل نیز زینت‌بخش کانون‌های فرهنگی و مسکونی بسیاری از هموطنان و حتی کشورهای جهان است.

انواع فرش، مسند، شال، ورنی، گلیم، جاجیم، اشیا سفالی، چوبی و فلزی و … هنرمندانه همراه با نقش و نگارهای زیبا از جمله صنایع دستی استان اردبیل به حساب می‌آیند.
قالی، مسند، سرشیر، کره، حلوای سیاه، آبنبات، شیرینیهای محلی و تخمه آفتابگردان، عسل خالص سبلان، عصاره شهدآمیز گلهای رنگارنگ و عطرآگین طبیعت سرسبز خلخال مشهورترین سوغات منطقه می‌باشد.

گلیم، جاجیم، شال، مسند، سفال، صنایع چوب مانند معرق، منبت و خراطی، مصنوعات چرمی و قالی بافی(قالیچه قوبای خلخال بسیار معروف است) قلاب بافی، مفرش، خورجین، ورنی (ورنی و زیرانداز حاوی رنگ‌ها و طرحهایی برگرفته از طبیعت زیبای آذربایجان، بیشتر توسط عشایر شاهسون دشت مغان بافته می‌شود.

از میان صنایع دستی استان مسند نمین شهرت جهانی دارد و از اقلام مهم صادرات استان به سایر نقاط کشور و کشورهای خارجی است.حلوای سیاه استان به صورت معجونی از جوانه گندم و کره طبیعی نشاط بخش و مقوی است.

  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

سوغات استان آذربایجان غربی بسیار متنوع است و شامل انواع خوراکی‌ها از جمله تخمه آفتابگردان و کدو، عسل و شیرینی‌های محلی و انواع صنایع دستی مانند فرش و آثار منبت‌کاری است. 

استان آذربایجان غربی، از استان‌های سردسیر و کوهستانی است که در شمال غربی کشور قرار دارد و مرکز آن شهر ارومیه است. این استان با کشورهای جمهوری آذربایجان، ترکیه و عراق مرز مشترک دارد و گذرگاه مرزی بازرگان، تنها مرز بین‌المللی ایران و ترکیه و یکی از مهم‌ترین نقاط گمرکی کشور در این استان قرار دارد.

استان آذربایجان غربی، سیزدهمین استان پهناور و هشتمین استان پرجمعیت کشور است و ترک‌های آذربایجانی و کردها، بیشتر جمعیت استان را تشکیل می‌دهند. این استان، جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی بسیاری دارد و مقصدی مناسب برای گردشگری است. کلیسای طاووس شهرستان چالدران، به عنوان اولین کلیسای جامع جهان مسیحیت در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. از آنجایی که این کلیسا محل دفن تادئوس مقدس، یکی از حواریون حضرت عیسی (ع) است، هر ساله در ایام مصادف با واقعه‌ی تاریخی قتل تادئوس و پیروانش، مراسم خاصی در این کلیسا برگزار می‌شود که مسیحیان از سراسر جهان در آن شرکت می‌کنند.

محوطه‌ی باستانی تخت سلیمان شهرستان تکاب، بقایای یکی از بزرگ‌ترین شهرهای ایران باستان است و آثار تاریخی مربوط به تمدن‌ها و حکومت‌های مختلفی در آن قرار دارد؛ مادها، هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان. آتشکده‌ی آذرگشسب، آتشکده‌ی ویژه‌ی ارتشیان و سومین آتشکده‌ی بزرگ ایران در زمان ساسانیان، در این محوطه‌ی باستانی قرار دارد. تپه‌های باستانی شهرستان شاهین‌دژ که بیشتر آنها مربوط به هزاره‌ی اول پیش از میلاد هستند. شبه‌جزیره‌ی صخره‌ای کاظم‌‌داشی دریاچه‌ی ارومیه که بقایای قلعه‌ای مربوط به دوره‌ی ایلخانان در آن قرار دارد و آرامگاه شمس تبریزی در شهرستان خوی.

استان آذربایجان غربی، به غیر از دریاچه‌ی ارومیه که به عنوان دومین دریاچه‌ی بزرگ آب شور دنیا شناخته می‌شود و یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های حیات وحش در ایران است، جاذبه‌های طبیعی ویژه‌ای دارد. مانند غار آبی سهولان در شهرستان مهاباد که عمق آب در برخی نقاط آن از ۳۰ متر هم می‌گذرد و تالاب بین‌المللی کانی برازان که پذیرای بیشترین جمعیت پرندگان مهاجر در ایران است.

نقل

معروف‌ترین سوغات استان، به ویژه شهر ارومیه، نقل است که تولید آن در استان، سابقه‌ای دیرینه دارد. نقل نوعی شیرینی مغزدار است که روکش بیرونی آن از شیره‌ی شکر که با جوشاندن شکر در آب به دست می‌آید، تهیه می‌شود. نقل‌ها بر اساس مغز به کار رفته در آنها و همچنین طعم‌دهنده‌ی روکش بیرونی، انواع گوناگونی دارند. مشهورترین نقل ارومیه، نقل بیدمشکی یا ابریشمی است. در این نوع نقل، مغز داخلی خلال‌های بادامی است که با گل‌های بیدمشک معطر شده است و طعم‌دهنده‌ی روکش آن نیز عرق بیدمشک است. یکی دیگر از نقل‌های مشهور ارومیه، نقل زعفرانی است که مغز داخلی آن، گردوی خردشده است. امروزه مراکز تولید و عرضه‌ی نقل در ارومیه برای تامین سلیقه‌ی مشتریان، نقل‌های بسیار متنوعی تولید می‌کنند. در این نقل‌ها از طعم‌دهنده‌های طبیعی متفاوتی مانند دارچین، هل، گل محمدی، بذرهای گیاهی مانند زیره و تخم گشنیز و مغزهای گوناگون مانند پسته، بادام زمینی و فندق استفاده می‌شود.
  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

 تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی و یکی از شهرهای بزرگ ایران و از نظر جمعیت، پنجمین شهر پرجمعیت کشور است. تبریز از سابقه‌ی تاریخی ویژه‌ای برخوردار است، این شهر که بنای اولیه‌ی آن مربوط به دوران‌های اشکانی و ساسانی است، در حکومت‌های زیادی پایتخت ایران بوده است که از شناخته‌شده‌ترین آن‌ها می‌توان به خوارزمشاهیان، ایلخانان و صفویان اشاره کرد.

اوج شکوفایی شهر تبریز مربوط به دوره‌ی ایلخانان و سپس صفویان است. به نحوی که در ابتدای قرن شانزدهم میلادی و هم‌زمان با پایتخت بودنش در حکومت صفوی به عنوان پنجمین شهر بزرگ جهان شناخته می‌شده است. شهر تبریز در دوره‌ی قاجار نیز به دو دلیل از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده است؛ یکی این‌که شهر ولیعهدنشین دوره‌ی قاجار بوده و دیگر این‌که نهضت مشروطه از این شهر آغاز شده است.

این شهر به لحاظ جغرافیایی یک جلگه‌ی نسبتا بزرگ بین کوهی است که از شمال، جنوب و شرق به کوهستان ختم می‌شود. عبور رودخانه‌ی تلخه‌رود از شمال غربی شهر تبریز و رودخانه‌ی قوری‌چای از داخل آن از ویژگی‌های بارز جغرافیایی این جلگه است. تبریز، زمستان‌ها تحت تاثیر جغرافیای کوهستانی‌اش جزو مناطقی است که سرمای بیشتری را تجربه می‌کند. نزدیکی کوه سهند و وجود باغ‌های فراوان پیرامون شهر در تابستان‌های گرم موجب تعدیل هوا می‌شود و به همین دلیل شهر تبریز بیشتر روزهای تابستان دمای بسیار بالایی ندارد.

تبریز علاوه بر سابقه‌ی ویژه‌ی تاریخی، پیشینه‌ای درخشان در زمینه‌های فرهنگی و هنری دارد. این شهر که خاستگاه یکی از مکتب‌های نگارگری ایران به نام مکتب تبریز است، در کنار شخصیت‌های سیاسی برجسته، مشاهیر زیادی در زمینه‌های گوناگون علمی، ادبی و هنری دارد؛ شعرایی همچون پروین اعتصامی و شهریار، علمای بزرگی مانند علامه طباطبایی صاحب تفسیر المیزان و شخصیت‌های سیاسی مهمی نظیر باقرخان و ناصرالدین شاه قاجار.

شهر تبریز با توجه به سابقه‌ی تاریخی خود، اماکن تاریخی زیادی داشته است که بسیاری از آن‌ها بر اثر درگیری‌های نظامی بی‌شماری که در این شهر به وقوع پیوسته و حوادث طبیعی به ویژه زلزله‌های ویرانگر شهر تبریز، یا به صورت کامل از بین رفته‌اند یا جز مخروبه‌ای، از آن‌ها اثری برجای نمانده است. اما هنوز در جای جای این شهر، ابنیه‌ی تاریخی بی‌نظیری وجود دارد که مشهورترین آن‌ها مجموعه‌ی ایل گلی است که در واقع نماد شهر تبریز است.

سوغات تبریز مانند بسیاری از شهرهای دیگر ایران یا از محصولات تولیدی صنایع دستی است یا از مواد غذایی. برترین صنایع دستی شهر تبریز، یکی کفش‌های چرمی معروف آن است و دیگری فرش تبریز که شهره‌ی عام و خاص است.

البته در سفر به شهر تبریز امکان خرید صنایع دستی شهرهای اطراف آن که در بازار تبریز به فروش می‌رسند نیز وجود دارد؛ صنایع دستی زیبایی مانند روسری‌ها و پارچه‌های اسکو، سفال و سرامیک زنوز و سوزندی‌های ممقان.

سوغاتی‌های خوراکی شهر تبریز، شیرینی‌ها و آجیل‌های نام‌آشنای تبریزی هستند. در ادامه سوغاتی‌های شهر تبریز را جهت آشنایی علاقمندان به تبریز و مسافرانی که مقصد سفرشان این شهر دیدنی است، معرفی می‌کنیم.

قرابیه

شیرینی سنتی تبریز است که طرفداران بی‌شمارش، قنادهای سایر شهرها را نیز به پخت آن ترغیب کرده است. این شیرینی مجلسی و گران‌قیمت مانند شیرینی نارگیلی مشهور، بدون آرد و با استفاده از مغزهای آسیاب شده پخته می‌شود و غیر از مغز مورد نظر، شکر و سفیده‌ی تخم‌مرغ مواد اصلی تهیه‌ی آن هستند. مغز مرسوم در تهیه‌ی قرابیه، بادام است اما قرابیه‌های پسته‌ای و گردویی نیز تولید می‌شود.
  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

سوغات اصفهان چیست؟

با گذر از بازار امام اصفهان و دیگر مراکز خرید آن میتوان فهمید که سوغات اصفهان تنوع زیادی دارد مهمترین یادگاری هایی که می شود از اصفهان تهیه کرد، صنایع دستی زیبای آن است مانند خاتم کاری، مینا کاری، مینیاتور، پارچه های قلمکار و … همچنین از سوغاتی های خوراکی معروفش می توان به گز و پولکی  اشاره کرد که معروفترین شیرینی های اصفهان هستند.

دیگر سوغات های معروف اصفهان عبارتند از:

گلاب قمصر کاشان

عسل فریدون شهر

نبات

گز اصفهان

با دیدن تنوع زیاد آثار هنری و صنایع دستی زیبا و شیرینی های خوشمزه اصفهان انتخاب سوغاتی از این میان، کار دشواری است. شاید شما هم در چنین موقعیتی قرار گرفته باشید ولی آنچه در این بین از همه بیشتر خودنمایی می کند گز است که مخصوص شهر اصفهان می باشد. شاید به این دلیل که با شنیدن نامش، کامتان شیرین می شود و اسم اصفهان به خاطرتان می آید. جالب است بدانید پادشاهان ایران، گز اصفهان را به عنوان هدیه ای گرانبها برای پادشاهان ممالک دیگر، انتخاب می کردند.گز را می توان اصلی ترین سوغاتی اصفهان دانست. قدمت تولید گز در اصفهان تقریبا به 450 سال قبل می رسد که همزمان با دوران صفویان و شروع مجدد فرهنگ و هنر ایرانی در اصفهان، بوده است.ماده اصلی تهیه گز اصفهان، شهد و عصاره ی شگفت انگیزی به نام « انگبین» می باشد. که از درختچه ای به نام انگبین به دست می آید. منزلگاه این درختچه ی ارزشمند خوانسار، بهشت اصفهان می باشد. خوانسار اصفهان، کوهستان هایی پوشیده از گل و سبزه دارد. شهد انگبین در اثر تغذیه ی حشره ای کوچک که بر روی برگ و ساقه ی درخت گز انگبین سکنی گزیده، بدست می آید.

  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

سوغات مشهد چیست

سفر به مشهد مقدس برای ما تداعی کننده حال و هوای خاص زائرانی است که در بازار های اطراف حرم به چشم میخورند. در این پست میخواهیم سوغاتی های مشهور مشهد مقدس را برایتان معرفی کنیم تا همزمان که از جاذبه های مشهد لذت  می برید بهترین سوغاتی های مشهد را هم بشناسید.

مشهد، مرکز استانی است که تنوع زیادی از محصولات، کالاها و صنایع در آن میتوان دید و همه آنها در مراکز خرید شهر، عرضه می شوند. معمولا زائران پس از انجام زیارت، به دنبال خرید برای دوستان و اقوام خود هستند. خوشبختانه آنچه در ویترین مغازه ها به چشم میخورد تنوع زیادی دارد و میتوان برای هر سنی و سلیقه ای خرید کرد. بهترین سوغاتی های مشهد، زعفران، زرشک، خشکبار، جیلی بیلی، فیروزه، مهر و تسبیح، جانماز، عطریات، نقل و نبات هستند. در ادامه توضیح مختصری بیان کردیم، که انتخاب و خرید راحتی داشته باشید.

زعفران، طلای سرخ

ارزشمندترین سوغاتی مشهد «زعفران» است. این محصول یکی از گرانبهاترین تولیدات کشاورزی کشور است، که خراسان بیشترین سهم را در تولید آن دارد. این محصول در بخش های مرکز و جنوب استان خراسان کشت میشود. مشهد بعنوان مرکز بسته بندی و صادرات این محصول، ارائه دهنده ی زعفران در مدل ها و قیمت های مختلف است.

«زعفران» گلی با گلبرگ های ارغوانی و کلاله ای قرمز رنگ می باشد، که کلاله ی خشک شده ی آن مورد استفاده قرار می گیرد.

رنگ زیبا، رایحه ی سحرانگیز، مزه ی فوق العاده ای که دارد، آن را مناسب استفاده برای چاشنی و رنگ غذا کرده است و در صنایع مختلف رنگ سازی، نساجی و صنایع چرم کاربرد دارد. همچنین دارای خواص دارویی است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درمان افسردگی (مهمترین)
  • کنترل کلسترول و چربی خون
  • شادی آور
  • تقویت حافظه
  • کاهش فشارخون
  • جوانسازی پوست
  • ضد سرطان بودن

زعفران مرغوب دارای رنگ قرمز تیره است و در صورت قرار گرفتن در آب، دیر رنگ خواهد بود.

اشکال عرضه این محصول بصورت درشت (پوشال)، ریز (سرگل)، دسته (دارای ریشه) می باشد. که محبوبترین آن پوشال است.

  • فهیمه نظری