راهنمای مسافرت

نکات مهم سفر ، راهنمای مسافرت ، مراکز خرید ایران ، سوغات و صنایع دستی شهر های ایران

راهنمای مسافرت

نکات مهم سفر ، راهنمای مسافرت ، مراکز خرید ایران ، سوغات و صنایع دستی شهر های ایران

سوغات شهر های ایران، صنایع دستی شهرهای ایران، مراکز خرید شهر های ایران، نکات مسافرت

۳ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۶ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

سوغات کرمانشاه چیست

استان کرمانشاه، از استان‌های غربی ایران است که با کشور عراق مرز مشترک دارد. طبق اسناد تاریخی، این منطقه یکی از نخستین مراکز تمدن بشری بوده است. از این‌رو، وجود جاذبه‌های گردشگری متنوع، کرمانشاه را به یکی از مقاصد گردشگری محبوب در ایران تبدیل کرده است. برای آشنایی با سوغات این استان در ادامه با کجارو همراه باشید.


مقاله‌های مرتبط:

  • راهنمای سفر  به استان کرمانشاه
  • سوغات لرستان چیست؟
  • سوغات یزد چیست؟
  • سوغات ایلام چیست؟

استان کرمانشاه از شمال به استان کردستان، از جنوب به استان لرستان و ایلام، از شرق به استان همدان و از غرب به کشور عراق محدود می‌شود و مرکز آن، شهر کرمانشاه است. طبق اسناد تاریخی به جامانده، کرمانشاه از نخستین مراکز تمدن بشری است و برخلاف سایر بخش‌های ایران که به طور مقطعی محل سکونت انسان‌ها بوده‌اند، این منطقه بدون وقفه در دوره‌های مختلف تاریخی مورد سکونت قرار گرفته است. همچنین، چون بر سر شاهراه‌های ارتباطی مهمی مثل جاده‌ی شاهی و جاده‌ی ابریشم قرار داشته، همواره حائز اهمیت بوده است.

این استان به دلیل تنوع آب‌و‌هوایی و همین‌طور به دلیل در اختیار داشتن جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی فراوان، همواره یکی از مقاصد گردشگری محبوب در ایران بوده است. در این استان وجود بیش از ۳۰۰۰ اثر تاریخی برآورد شده که ۷۱۶ مورد آن به ثبت ملی و یک اثر به ثبت جهانی رسیده است. از میان جاذبه‌های تاریخی کرمانشاه، طاق بستان در کرمانشاه، طاق گرا، معبد آناهیتا در کنگاور و... را می‌توان نام برد.

تهیه‌ی سوغات یکی از بخش‌های جدانشدنی از سفر است. در کرمانشاه نیز سوغات متنوعی از جمله انواع صنایع دستی و شیرینی‌ها وجود دارد که می‌توانید برای آشنایان خود به عنوان سوغات و یادگار سفر تهیه کنید. در ادامه با چند مورد از آنها آشنا می‌شویم.

نان برنجی

نان برنجی

هیچ کسی نیست که تعریف شیرینی نان برنجی کرمانشاه را نشنیده باشد و آن را امتحان نکرده باشد. البته این شیرینی در گوشه و کنار ایران تهیه می‌شود اما نان برنجی کرمانشاه، عطر و طعم دیگری دارد و در میان گردشگران کاملا شناخته‌شده و محبوب است. آرد برنج، تخم مرغ، شکر، روغن، هل، گلاب و تخم خرفه موادی هستند که در تهیه‌ی نان برنجی مورد استفاده قرار می‌گیرند. نان برنجی را در انواع ساده و زعفرانی می‌پزند.

نان برنجی

نان شکری هم نوع دیگری از همین شیرینی است که به جای آرد برنج در تهیه‌ی آن از آرد گندم استفاده می‌شود.

قدمت و سابقه‌ی نان برنجی در کرمانشاه به ۱۵۰ سال پیش و زمان حکومت قاجار بازمی‌گردد و از ۱۵۰ سال پیش به بعد یکی از سوغات معروف کرمانشاه است. در سال ۱۳۹۱ در هفتمین شورای سیاست‌گذاری ثبت آثار معنوی در شهر شاهرود، چند اثر از کرمانشاه ثبت ملی شد که نان برنجی یکی از آن‌ها بود. پخت نان برنجی نسل به نسل در کرمانشاه آموزش داده می‌شود و پیشکسوتان خمیرگیر همواره با وضو کار خود را آغاز می‌کنند.

کاک

کاک

یوخه یا کاک، نوعی شیرینی سنتی ایران است که علاوه بر کرمانشاه در مناطق دیگری مانند شیراز نیز تهیه می‌شود. این شیرینی از ورقه‌های بسیار نازک خمیر تهیه می‌شود و بسیار سبک، خوشمزه و پرانرژی است. در تهیه‌ی آن از آرد گندم، شکر یا پودر قند، تخم‌مرغ، دارچین، روغن، هل و آب استفاده می‌کنند و برای تزیین، روی آن پودر پسته، پودر نارگیل یا خلال بادام می‌ریزند.

پرونده‌ی طرز تهیه‌ی شیرینی محلی «کاک» کرمانشاهی در جریان برگزاری هفتمین اجلاس سراسری شورای سیاستگذاری ثبت آثار معنوی کشور به فهرست میراث معنوی ایرانیان افزوده شد.

نان خرمایی

نان خرمایی

یکی از سوغاتی‌های لذیذ کرمانشاه، نان خرمایی است. در تهیه‌ی این شیرینی مقوی و پرانرژی از آرد، کره یا روغن حیوانی، ماست، خرما، پودر انواع مغزها مثل گردو، بادام و پسته، دارچین و زعفران استفاده می‌کنند. نان خرمایی، در زبان محلی کرمانشاه به نان خانقی معروف است و آن را می‌توانید از کارگاه‌ها و مغازه‌های نان برنجی تهیه کنید.

نان خرمایی

روغن حیوانی

روغن حیوانی کرمانشاهی

یکی دیگر از سوغاتی‌های ارزشمند و شناخته‌شده‌ی کرمانشاه، روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی است .روغن حیوانی یا به زبان کرمانشاهی «رون دان» فرآورده‌ای است که از شیر گوسفند و گاو تهیه می‌شود. به دلیل داشتن آب‌و‌هوای مناسب، مراتع و دشت‌های کرمانشاه، علوفه‌ی مرغوبی برای تغذیه‌ی دام‌ها دارد که این مرغوبیت علوفه روی عطر و طعم روغن کرمانشاه بسیار تاثیر گذاشته است و روغن حیوانی کرمانشاه شهرت بسیاری در ایران پیدا کرده است. روغن حیوانی به این صورت به دست می‌آید که از شیر گاو و گوسفند ابتدا ماست و سپس دوغ درست می‌کنند و از دوغ به دست آمده روغن می‌گیرند. روغن حیوانی به این دلیل که از شیر گرفته می‌شود تمام خواص شیر را دارد و غذا را بسیار خوش‌طعم و خوش‌عطر و لذیذ می‌کند.

قالی، گلیم و جاجیم

جاجیم

دستبافته‌هایی مانند قالی و گلیم و جاجیم در گوشه و کنار ایران بافته می‌شوند. تفاوت اصلی آنها معمولا در طرح و نقشه‌ی‌ آنها و حتی رنگ‌هایی است که بافندگان با مهارت و ذوق و سلیقه‌ی خود در بافت آنها استفاده می‌کنند.

در میان نقش‌های مختلف قالی، نقش «بازو بندی» نقش بومی کرمانشاه است. البته نقوش دیگری نیز بر قالی‌های این خطه از کشور عزیزمان دیده می‌شود که معمولا تلفیقی هستند.

گلیم‌بافی از دیگر هنرها و صنایع دستی این خطه است که در کارگاه‌های خانگی و بیشتر در هرسین کرمانشاه تولید می‌شود. نقوش گلیم‌های کرمانشاه عبارت‌اند از چشمه نظامی و‎ ‎نقوش ترکیبی درخت و لانه‌ی گنجشک، مرغابی، مار، عروسک، قیچی، خطوط افقی، عمودی‎، نقش قرقره، راه‌راه، پنجه گربه، قاچ خربزه، گل مشرفی، گل ترمه و سوزنی.

جاجیم دست بافته‌ای از پشم است که به عنوان بالاپوشی گرم استفاده می‌شود و بیشتر خانواده‌های عشایری و روستایی آن را می‌بافند. مرغوب‌ترین جاجیم این منطقه را از اورامانات و ثلاث می‌توان تهیه کرد.

موج‌بافی

موج بافی

موج یا رختخواب‌پیچ نوعی پارچه از پشم است. موج‌بافی یکی از صنایع دستی زیبای کرمانشاه است که از آن برای تهیه‌ی روانداز، سجاده، رختخواب‌پیچ، رو‌کرسی، پرده و… استفاده می‌کنند. طرح این بافته‌ها بیشتر چهارخانه، سیاه و سفید، تخت قرمز، شطرنجی و کشکولی است.

البته هنر موج‌بافی امروزه رونق گذشته را ندارد و تنها به صورت سفارشی بافته می‌شود. خرید این دست‌بافته‌ها به عنوان سوغات می‌تواند موجب رونق دوباره‌ی این هنرها و همچنین رونق اقتصادی و جذب بیشتر گردشگر در منطقه شود.

گیوه

گیوه

گیوه، پاپوش سنتی ایران، در شهرها و استان‌های مختلف کشور از جمله در استان‌های فارس، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، همدان و مرکزی تولید می‌شود. کرمانشاه نیز یکی از مراکزی است که گیوه در آن تولید می‌شود. حتی امروزه هم بسیاری از قدیمی‌ها گیوه را به خاطر سبکی و خنکی به کفش‌های دیگر ترجیح می‌دهند.

برای تولید گیوه از نخ قالی، نخ ابریشم و برای کف آن از لاستیک استفاده می‌شود و تمام مراحل تولید آن به صورت دستی انجام می‌شود. در کرمانشاه، هنرمندان گیوه‌باف، پنج نوع گیوه تولید می‌کنند؛ گیوه‌ی زیرپارچه‌ای، گیوه‌ی تخت آجیده، گیوه‌ی تخت چرمی، گیوه‌ی تخت لاستیکی و گیوه‌ی رویه ابریشمی.

از میان سایر صنایع دستی و سوغات کرمانشاه می‌توان به مواردی چون شیرینی بژی، ابزاهایی فلزی چون ابزار زین و یراق، ابزار و وسایل کار و شکار، چاقو، کارد، قندشکن، قفل و کلید و… که اهالی روستای کرند، در کارگاه‌های خود تولید می کنند، انواع آلات موسیقی چون دف، سه‌تار، تنبور و دیوان و جانماز و تسبیح اشاره کرد.

  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

سوغات کرمان چیست

سوغات استان کرمان بسیار متنوع است؛ از انواع شیرینی‌ها و نان‌های محلی گرفته تا محصولات کشاورزی و طبیعی مثل داروهای گیاهی و پسته و انواع صنایع دستی از جمله پته‌دوزی و قالی. در این مقاله با چند نمونه از سوغات این استان، بیشتر آشنا می‌شویم. با کجارو همراه باشید.


مقاله‌های مرتبط:

  • راهنمای سفر  به کرمان؛ نگینی در دل کویر (بخش اول)
  • راهنمای سفر  به کرمان؛ نگینی در دل کویر (بخش دوم)
  • غذاهای سنتی استان کرمان

استان کرمان یکی از پهناورترین استان‌‌های کشور است که ۱۱ درصد از وسعت کشور را در اختیار دارد و در جنوب شرقی ایران واقع شده است. کلان‌شهر کرمان، مرکز این استان است که نهمین استان پرجمعیت ایران محسوب می‌شود. بیشترین جمعیت زرتشتیان کشور در این استان ساکن هستند. استان کرمان از استان‌های مهم تاریخی کشور است که بیش از ۶۵۰ اثر ملی ثبت شده و ۳ اثر ثبت شده در میراث جهانی یونسکو دارد. این استان از جهت وجود مناطق حفاظت‌شده، جزو استان‌های برتر کشور به شمار می‌رود و زیستگاه ۴۶ درصد از پستانداران حمایت‌شده‌ی کشور است.

مهم‌ترین پارک ملی نیمه‌ی جنوبی کشور، پارک ملی خبر، در شهرستان بافت استان کرمان قرار دارد. معادن استان کرمان در تامین مواد اولیه‌ی مورد نیاز صنایع کشور نقش مهمی دارند. به عنوان مثال، معدن مس سرچشمه که بزرگترین تولیدکننده‌ی مس در ایران و یکی از بزرگترین معادن مس جهان است و معادن سنگ آهن گل‌گهر سیرجان که نیمی از نیاز فولاد مبارکه‌ی اصفهان و فولاد خوزستان را تامین می‌کند.

در میان استان‌های جنوب شرق کشور، استان کرمان از جهت کشاورزی، جایگاه ویژه‌ای در تامین نیاز بازار داخلی و سهم زیادی در صادرات دارد. کشاورزی در بسیاری از مناطق استان رونق دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به باغ‌های پسته‌ی رفسنجان، نخلستان‌های بم و باغ‌های مرکبات جیرفت اشاره کرد. علاوه بر ویژگی‌های طبیعی، صنعتی و تاریخی، استان کرمان از نظر گردشگری نیز جزو برترین استان‌‌های کشور است که در کنار جاذبه‌های فراوان گردشگری از سوغات بسیار متنوعی برخوردار است. در ادامه شما را با مشهورترین سوغاتی‌های استان کرمان، آشنا می‌کنیم.

فرآورده‌های غذایی

کلمپه

سوغات کرمان

این شیرینی سنتی، در واقع نوعی کلوچه است که پخت آن در برخی از مناطق استان مانند شهرستان بم رواج دارد. تفاوت اصلی این کلوچه در موادی است که درون آن قرار می‌دهند.مخلوطی از خرما و گردوی چرخ شده، لایه‌ی میانی این کلوچه را تشکیل می‌دهند که با هل، گلاب یا دارچین معطر شده است. در تزیین کلمپه از پودر پسته یا کنجد استفاده می‌کنند و نوع مخصوصی دارد که در آن زعفران و روغن حیوانی به کار می‌رود. کلمپه‌ها در گذشته که به شیوه‌ی سنتی پخته می‌شدند، ظاهری ساده داشتند ولی امروزه با توجه به تولید صنعتی، از قالب‌های متنوعی در پخت آنها استفاده می‌شود.

کماچ سهن

از آن جایی که در تهیه‌ی خمیر این شیرینی سنتی از جوانه‌ی گندم استفاده می‌شود، اولین مرحله‌ی تهیه‌ی آن مانند اولین مرحله‌ی پخت سمنو، خیس کردن گندم برای جوانه زدن است. ویژگی دیگر این کماچ، ادویه‌ی مخصوص آن است که علاوه بر ادویه مشهوری مانند دارچین و زیره، برخی از گیاهان دارویی نیز در آن وجود دارند. این ادویه هم به خمیر کماچ و هم به مواد میانی آن اضافه می‌شود. بعد از این که خمیر کماچ آماده شد، آن را به دو قسمت مساوی تقسیم می‌کنند. قسمت اول را پهن کرده، مخلوطی از خرما و گردوی چرخ‌کرده یا خرما و پسته‌ی چرخ‌کرده را روی تمامی قسمت‌های آن می‌گذارند. سپس قسمت دوم خمیر را پهن کرده و روی مواد قرار می‌دهند و در انتها برش می‌زنند. این شیرینی پرکالری را با این که هیچ افزودنی نگه‌دارنده‌ای ندارد، می‌توان مدت طولانی بیرون از یخچال نگهداری کرد و به همین دلیل، طرفداران زیادی دارد.

قطاب

سوغات کرمان

این شیرینی سنتی و مشهور از اصیل‌ترین شیرینی‌های ایرانی است و پخت آن قدمت زیادی دارد. لایه‌ی خارجی این شیرینی، نانی است که در خمیر آن از شیر یا ماست استفاده می‌شود و به روش سرخ کردن، پخته می‌شود. برای تهیه‌ی محتوای داخل قطاب، مغز پسته یا مغز گردو را به همراه شکر آسیاب می‌کنند و برای تزیین آن از پودر قند استفاده می‌کنند.

قاووت

سوغات کرمان

تولید این فراورده‌ی غذایی، که به شکل پودر است و در لهجه‌ی کرمانی به آن «قووتو» می‌گویند قدمت زیادی دارد. طبق رسوم کهن که هنوز هم در برخی مناطق رواج دارد، علاوه بر اینکه قاووت را به زنی که زایمان کرده می‌دهند، از مهمانانش نیز با آن پذیرایی می‌کنند. این پودر خوراکی به عنوان داروی گیاهی و تقویت‌کننده‌ی طبیعی، به کشورهای دیگر صادر می‌شود. برای تهیه‌ی قاووت، انواع مغزها، ادویه‌ی مختلف، گیاهان دارویی، بذر گیاهان، گندم، جو، کنجد، نخودچی، شکر و قهوه را پس از مخلوط کردن، آسیاب می‌کنند. قاووت انواع مختلف و طعم‌های گوناگونی دارد که تفاوتشان در همین مواد تشکیل دهنده است. قاووت را یا به شکل پودر مصرف می‌کنند یا در شیر و آب جوش حل می‌کنند و به جای چای می‌نوشند.

فالوده

سوغات کرمان

این دسر یخی ایرانی، که به آن پالوده نیز می‌گویند، با قرار دادن رشته‌های باریک نشاسته در محلول آب و شکر تهیه می‌شود. در نوع کرمانی فالوده، از گلاب و عرقیات گیاهی مانند عرق نعنا، عرق بیدمشک یا عرق نسترن به عنوان چاشنی و از تخم شربتی یا تخم خرفه برای تزیین استفاده می‌کنند. فالوده‌ی کرمانی، طرفداران زیادی دارد و در اغلب بستنی فروشی‌ها به روش سنتی در کاسه‌های چینی مرسوم، عرضه می‌شود.

محصولات کشاورزی

زیره

سوغات کرمان

میوه‌ی گیاهی بوته‌ای و کوتاه قد از خانواده‌ی چتریان است که خواص دارویی دارد و به عنوان ادویه در آشپزی استفاده می‌شود. زیره دو نوع سبز و سیاه دارد که نوع سیاه آن به زیره‌ی ایرانی شهرت دارد و بیشترین حجم تولید آن مربوط به استان کرمان است. کشاورزان کرمانی از اواسط اردیبهشت تا اوایل تیرماه، زیره‌ی سیاه مزروعی را برداشت می‌کنند. بهترین و مرغوب‌ترین زیره‌ی سیاه، نوع کوهی آن است که در مناطق کوهستانی شهرستان بافت استان کرمان به صورت خودرو رشد می‌کند و عشایر کوچ‌رو کار برداشت آن را که بسیار دشوار است، بر عهده دارند.

پسته

سوغات کرمان

پسته یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی صادراتی کشور است که بیش از ۷۰ درصد آن در استان کرمان تولید می‌شود. پسته در مناطق مختلف استان، کشت می‌شود اما شهرستان رفسنجان به عنوان بزرگ‌ترین منطقه‌ی پسته‌کاری در جهان، مرکز اصلی تولید پسته در استان است و بالاترین حجم تولید را به خود اختصاص داده است. کیفیت بالا و تنوع محصول، دو ویژگی اصلی پسته‌ی رفسنجان هستند که باعث ورود تولیدان این منطقه به بازار جهانی شده‌اند.

گردو

سوغات کرمان

ایران چهارمین کشور تولیدکننده‌ی گردو در جهان است. گردو در شهرستان‌های مختلف استان کرمان تولید می‌شود و پس از پسته، دومین محصول کشاورزی صادراتی استان است. گردوی تولیدشده در باغ‌های شهرستان بافت با توجه به ارتفاع بالای باغ‌ها، از مرغوب‌ترین انواع گردوی کشور است. شهرستان بافت، به لحاظ سطح زیر کشت گردو، رتبه‌ی اول را در کشور دارد و از جهت میزان تولید، پس از شهرستان تویسرکان استان همدان، دومین تولیدکننده‌ی گردوی کشور است.

خرما

سوغات کرمان

با توجه به ویژگی‌‌های اقلیمی، مناطق شرقی و جنوبی استان از قطب‌های تولید خرما در کشور هستند و یک‌ سوم خرمای کشور را تولید می‌کنند. خرما مهم‌ترین محصول کشاورزی این مناطق است و تولید آن مهم‌ترین شغل جمعیت روستایی این مناطق به شمار می‌رود. خرمای مضافتی استان کرمان که بیشتر در شهرستان‌های بم و فهرج کشت می‌شود، از انواع مرغوب خرمای ایران است و جایگاه ویژه‌ای در صادرات خرمای کشور دارد.

مرکبات

سوغات کرمان

استان کرمان، سومین استان تولیدکننده‌ی مرکبات در کشور است که علاوه بر تامین بخش زیادی از نیاز داخلی، نقش عمده‌ای در صادرات مرکبات کشور دارد. مناطق جنوبی و برخی از مناطق شرقی استان به ویژه شهرستان‌های بم و شهداد، مهم‌ترین مناطق تولید مرکبات در استان کرمان هستند که به دلیل شرایط خاص آب‌و‌هوایی، دوره‌ی برداشت در آنها طولانی است و از اوایل آبان تا انتهای سال ادامه دارد. مرغوبیت و طعم ویژه‌ی مرکبات جنوب استان، در مقایسه با مرکبات تولید شده در سایر مناطق کشور، باعث شده تا صادرات این محصولات به راحتی انجام شود و مشتریان خارجی محصولات را پیش‌خرید کنند. انواع پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپ‌فروت در استان کرمان کشت می‌شود.

صنایع دستی

پته‌دوزی

سوغات کرمان

نوعی رودوزی ایرانی است که در بین زنان و دختران استان کرمان مرسوم است و از قدیمی‌ترین سوزن‌دوزی‌‌های سنتی در ایران به شمار می‌رود. در پته‌دوزی، پارچه‌ی زمینه‌ی کار، پارچه‌ای ضخیم و پشمی است که عریض نامیده می‌شود و نخ دوخت، نخ‌های رنگی و پشمی با ضخامت مختلف هستند که به آن‌ها ریس گفته‌ می‌شود. طرح‌های به کار رفته در پته‌دوزی، نقوش کهن ایرانی و نقوش ذهنی هنرمندان هستند و از ویژگی آن‌ها این است که بیشتر سطح عریض را می‌پوشانند. پته‌های کرمان، سابقه‌ای درخشان دارند و سیاحان خارجی که در دوران صفویه به ایران سفر کرده‌اند در سفرنامه‌هایشان، پته‌ی کرمان را توصیف کرده‌اند. قدیمی‌ترین نمونه‌ی به جامانده از پته‌های تاریخی کرمان، پته‌ای است که به عنوان روکش روی قبر «شاه‌ نعمت‌الله ولی» در ماهان کرمان قرار دارد و عریضش کرم‌رنگ است. مسافران در سفر به این استان می‌توانند لباس‌ها و همچنین انواع بافته‌‌هایی را که به روش پته‌دوزی تزیین شده‌اند به عنوان سوغات خریداری کنند؛ روتختی، رومیزی، پرده، سجاده، بالش، کوسن و...

قالی

سوغات کرمان

کرمان از مراکز مهم بافت فرش در کشور است که قدمت قالی‌بافی در آن به قبل از دوران صفویه بر می‌گردد. قطعه‌ای از یک تخته‌ فرش بافته شده در کرمان، در موزه‌ی آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود که قدمت بافت آن را بیش از ۵۰۰ سال دانسته‌اند. دوران صفویه، دوران شکوفایی قالی کرمان بوده به نحوی که بسیاری از سیاحان خارجی از آن یاد کرده‌اند. امروزه نیز قالی‌های کرمان زینت‌بخش موزه‌های معتبر جهان هستند. شهرت قالی کرمان به طرح‌ها و رنگ‌های آن مربوط است. از ویژگی‌های طرح‌‌های قالی کرمان، نقوش بسیار ریز و پرکار بودن طرح است. قالی کرمان یکی از متنوع‌ترین و شادترین فرش‌های ایرانی از نظر رنگ است که در انواع نفیس آن تا سی رنگ به کار رفته است. این رنگ‌ها اکثرا گیاهی هستند و به دلیل طبیعی بودن دوام بالایی دارند.

  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

سوغات زنجان چیست

استان زنجان در زمینه‌ی صنایع دستی بسیار غنی است و بیشتر سوغات آن را همین تولیدات صنایع دستی تشکیل می‌دهد. ظروف مسی، چاقوی زنجان و آثار ملیله‌کاری از مشهورترین صنایع دستی این استان هستند که شهرت جهانی دارند. در ادامه با نمونه‌هایی از سوغات این استان آشنا می‌شویم. با کجارو همراه باشید.


مقاله‌های مرتبط:

  • راهنمای سفر  به استان زنجان
  • افتتاح نخستین بازارچه صنایع دستی و هنرهای سنتی ایران در زنجان
  • دایر شدن بازارچه صنایع دستی در جوار گنبد سلطانیه
  • سوغات سمنان چیست؟

استان زنجان از استان‌های سردسیر و کوهستانی شمال غربی ایران است که بیشتر مردم آن به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می‌کنند و مرکز آن شهر زنجان، نوزدهمین شهر پرجمعیت کشور است. استان زنجان به دلیل قرار گرفتن در حاشیه‌ی جاده‌ی ابریشم، از مناطق مهم ایران در طول تاریخ بوده و به همین سبب، بناهای تاریخی بی‌شماری را در خود جای داده است. به عنوان نمونه، طولانی‌ترین بازار سرپوشیده‌ی ایران، بازار شهر زنجان است که در اوایل حکومت قاجار ساخته شده است.

استان زنجان به لحاظ فرهنگی از استان‌های برتر کشور است. بزرگترین تجمع عزاداران در ماه محرم مربوط به حسینیه‌ی اعظم شهر زنجان است. این آیین که قدمت آن به زمان قاجار برمی‌گردد هر سال در روز هشتم محرم برگزار می‌شود و به عنوان دهمین میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است. عزاداران از تمامی مناطق استان و حتی سایر استان‌ها برای شرکت در این مراسم به شهر زنجان می‌آیند. در سال‌های اخیر با معرفی این آیین توسط صدا و سیما، مهمانان خارجی هم در این مراسم حاضر می‌شوند.

اهمیت اقتصادی استان زنجان مربوط به بخش‌های کشاورزی، معدن و صنایع دستی است. استان زنجان، تولیدکننده‌ی محصولات متنوع کشاورزی است و در برخی از محصولات از استان‌های برتر کشور به شمار می‌رود. به عنوان مثال این استان در تولید زیتون مقام اول کشور را دارد.

استان زنجان از جهت ذخایر معدنی بسیار غنی است و علاوه بر اینکه تعداد زیادی معادن قابل بهره‌برداری دارد از تنوع معادن نیز برخوردار است. این استان قطب تولید روی در کشور است و بزرگترین معادن روی در خاورمیانه را در اختیار دارد. استان زنجان در برخی از رشته‌های صنایع دستی به ویژه صنایع دستی مرتبط با فلزات، جزو استان‌های صاحب امتیاز کشور است. محصولات تولیدی این رشته‌ها علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، در میان کالاهای صادراتی نیز جایگاه ویژه‌ای دارند و به عنوان سوغاتی در مورد توجه مسافران قرار دارند. در ادامه با برترین صنایع دستی استان زنجان آشنا می‌شویم.

ملیله‌کاری

شاخه‌ای از هنر فلزکاری است که با مفتول‌های چهارپهلو و باریک نقره انجام می‌شود. یکی از روش‌های متداول در ساخت اشیاء نقره‌ای به روش ملیله‌کاری این است که پس از ساختن نقش‌های کوچک با مفتول‌ها، آنها را در قالبی قرار می‌دهند و سپس با نقره‌ای که عیار پایین‌تری دارد، لحیم می‌کنند. بر اساس کشفیات باستان‌شناسی، قدیمی‌ترین اشیاء نقره‌ای که به روش ملیله‌کاری ساخته شده‌اند، مربوط به دوره‌ی هخامنشیان هستند. ملیله‌کاری در دوران ساسانیان به منظور تولید ظروف گران‌قیمت برای استفاده‌ی طبقات مرفه جامعه بسیار رونق داشته است.

سوغات زنجان

ملیله‌کاری در زنجان سابقه‌ای دیرینه دارد و وصف تولیدات نقره‌ای زنجان در سفرنامه‌های سیاحان آمده است. ظرافت منحصر‌به‌فرد، خلوص نقره و اصالت نقوش، ویژگی‌های ملیله‌ی زنجان هستند که شهرت جهانی را برای این اشیاء نقره‌ای به ارمغان آورده‌اند. تعداد زیادی از این اشیاء در موزه‌های معتبر دنیا، نگهداری می‌شوند. در سفر به استان زنجان می‌توانید ظروف نقره‌ای مانند سینی و قندان، اشیاء تزیینی مانند گلدان و قاب عکس و انواع زیورآلات نقره‌ای را که به روش ملیله‌کاری ساخته می‌شوند، خریداری کنید.

چاقوسازی

بیشترین شهرت زنجان مربوط به چاقوی آن است. بعد از اکتشاف مردان نمکی و وسایل همراهشان، مشخص شد که قدمت ساخت چاقو در زنجان به بیش از ۱۸ قرن پیش برمی‌گردد. چاقوی همراه یکی از مردان نمکی، که دسته‌ای از شاخ بز دارد، قدیمی‌ترین سند صنعت چاقوسازی در زنجان است. یکی از پیشینه‌های تاریخی که بر صنعت چاقوسازی بسیار تاثیر داشته، ساخت اسلحه بوده است. در دوران صفویه، زنجان از مراکز مهم ساخت ادوات جنگی در کشور بوده و مرغوبیت محصولاتش زبانزد سیاحان خارجی بوده است. استادانی که اسلحه می‌ساختند به صورت جنبی و بنا به درخواست مشتریان، چاقو نیز تولید می‌کردند و مهارت همین استادان بوده است که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده و باعث رونق چاقوسازی در زنجان شده است.

سوغات زنجان

حرفه‌ی چاقوسازی در زنجان تقریبا حالت موروثی و خانوادگی دارد. در سال‌های اخیر، استقبال فراوان مسافران، چاقو را به پرفروش‌ترین سوغات زنجان تبدیل کرده و باعث گسترش کارگاه‌های چاقوسازی شده است به نحوی که فقط در شهر زنجان بیش از ۵۰۰ کارگاه فعال وجود دارد. در میان انواع چاقو که برخی از آنها به کشورهای دیگر صادر می‌شود، چاقوهای جیبی و کاردهای آشپزخانه، در میان مسافران بیشترین طرفدار را دارد.

مس‌گری

در میان صنایع دستی مرتبط با فلزات، مس‌گری، قدیمی‌ترین صنعت است به این دلیل که مس، اولین فلزی بود که بشر کشف کرد و بعد از سنگ و گل برای رفع نیازهایش از آن استفاده کرد. مس، به صورت خالص در طبیعت وجود داشت، استخراجش ساده بود و علاوه بر استحکام لازم، بسیار انعطاف‌پذیر بود. همین عوامل باعث شد که مس، تا مدت‌ها به عنوان کاربردی‌ترین فلز شناخته شود. امروزه ظروف مسی کهن تقریبا در هر موزه‌ای دیده می‌شوند.

سوغات زنجان

صنعت مس‌گری در ایران سابقه‌ای درخشان دارد. رواج این صنعت در ایران به گونه‌ای بوده است که در مناطقی که مس‌گری رونق داشته، یا مس‌گرها بازاری جداگانه داشته‌اند یا قسمتی از بازار آن شهر متعلق به مس‌گرها بوده است. مس‌گری در زنجان قبل از دوره‌ی سلجوقیان وجود داشته اما رونق و رشد آن مربوط به دوران سلجوقیان و سپس ایلخانان بوده است. تولیدات مسی مناطق مختلف، شناسه‌هایی دارند که مختص به همان منطقه است. ویژگی و وجه تمایز تولیدات مسی زنجان، ایجاد نقوش به روش کنده‌کاری است. امروزه در زنجان انواع ظروف مسی کابردی و تزیینی در اندازه‌های بزرگ و کوچک تولید می‌شوند که علاوه بر بازارهای استان، در مناطق دیگر کشور نیز به فروش می‌رسند. در سال‌های اخیر به دلیل آگاهی بیشتر مردم نسبت به مزیت پخت‌وپز در ظروف مسی در مقایسه با سایر ظروف، تولید ظروف مسی از رونق خوبی برخوردار شده است.

چاروق‌دوزی

چاروق در گذشته نوعی پاپوش چرمی بنددار بوده است که بندهایش را به ساق پا می‌بستند و بیشتر، چوپانان از آن استفاده می‌کردند. قدمت دوخت کفش چرم در استان زنجان به حدود ۲۰۰۰ سال پیش برمی‌گردد و چکمه‌ی چرمی متعلق به یکی از مردان نمکی که در کاوش‌های باستان‌شناسی کشف شد، معتبرترین سند قدمت این صنعت در استان است. در طول تاریخ، چاروق‌ها به لحاظ شکل، جنس و حتی کاربرد، تغییرات زیادی داشته‌اند.

سوغات زنجان

چاروقی که امروزه نیز تولید آن رواج دارد، پاپوشی شبیه به نعلین است که در گذشته جنس بیشتر قسمت‌های آن از چرم بوده ولی امروزه در بیشتر انواع آن فقط کف پاپوش، چرمی است. یکی از این انواع چاروق، چاروق زنانه‌ای است که رویه‌ی آن با نخ‌های ابریشمی و گلابتون دوخته می‌شود و مخصوص راه رفتن روی قالی در اتاق‌های مفروش است. استقبال مسافران از این نوع چاروق سبب شده تا تولید آن نسبت به انواع دیگر رواج بیشتری داشته باشد.

قالی‌بافی

بافت فرش در استان زنجان قدمتی برابر با قدمت بنای شهر زنجان دارد و مربوط به اوایل دوران ساسانیان است. از طرح‌های مشهور فرش در استان زنجان، می‌توان به ریزماهی، ماهی‌درهم، نقشه‌ی قلتوق، بیجار و افشار اشاره کرد. فرش افشار زنجان که جزو قالی‌های ریزبافت و پشمی است از پرطرفدارترین فرش‌های ایرانی به شمار می‌رود و جایگاه ویژه‌ای در صادرات فرش ایران دارد. زیبایی طرح، ظرافت بافت و دوام رنگ، از ویژگی‌های فرش افشار زنجان است.

سوغات زنجان

بافت قالی در بسیاری از مناطق استان زنجان رواج دارد و در کنار دامداری و کشاورزی، جزو مشاغل اصلی جمعیت روستایی استان به شمار می‌رود. میزان تولید سالانه‌ی فرش در استان زنجان، در حدود ۶۰ هزار تخته است که شهرهای زنجان، ابهر و قیدار بیشترین سهم را در این حجم تولید دارند. در برخی از مناطق روستایی استان، بافت گلیم و جاجیم نیز وجود دارد.

  • فهیمه نظری